Historik

Lidens Skytteförening bildades 19 maj 1901. Det har varit 10 st ordföranden som suttit i föreningen. Längst verkade Jonas Eriksson som var ordf mellan 1935-1977. Efter honom trädde nuvarande ordförande Yngve Gradin in.

Den första dansbanan i Åsen byggdes och blev klar 1911, men ersattes av en ny som öpnades 1939. 1941 drogs elektricitet in i byggnaden.

År 1950 störtade dansbanan samman pga för mycket snö på taket, och banan fick byggas upp på nytt med förstärkt konstruktion.

Renovering av dansbanan gjordes 1990 då nytt golv lades in och målning av lokaler samt en ny entre byggdes.

Indals-Lidens SK. En brokig bakgrund.                                                                                                       

 Idrott är tradition. Historien börjar egentligen på 1940 talet. Sillre IF, etablerad som arrangör av skidtävlingar, som tidigt drog till sig intresse även utanför Sundsvallsområdet. Margit Åsberg/Albrektsson,  mångfaldig svensk mästarinna, var kanske den mest kända. 40-talet fostrade en mängd idrottare och idrottsledare, som sedan hamnade runt en stor del av Sverige. Lars Persson hoppade längd över sju meter och deltog bl.a. i finnkampen. Tiden präglades också av hoppbacken i Dacke. Arne Svensson blev distriktsmästare i Nordisk kombination, en stor sport på den här tiden. Så kom orienteringen, som fick en kort och intensiv period. Vi arrangerade DM i både skidor och orientering. En stor del av funktionärerna vid Junior SM i Österström kom från Sillre IF. Underlaget sviktade och föreningen bytte namn till Indals-Lidens SOK (Skid- och orienteringsklubb). Vi hade inte resurser att skaffa nya kartor, vilket gjorde att vi inte längre kunde arrangera orienteringstävlingar. Klubben bytte återigen namn till Indals-Lidens SK. Då fanns en nybildad förening, HIL 64. Hil var initialerna för Holm, Indal, Liden. HIL hade en stark och intresserad styrelse från de tre församlingarna. Ledarna var inte själva aktiva. De kunde ägna sig åt administrativa uppgifter. Förenigen hade en god ekonomi.  Ishockeyplanen byggdes. Spelarna rekryterades från hela den här delen av storkommunen. Många var så duktiga att de Hamnade i Timrå. I en träningsmatch besegrade de Timrås B-lag. Men återigen sviktade underlaget. Det beslöts att Indals-Lidens SOK och HIL 64 skulle sammanslås till Indals-Lidens SK.

Under den här perioden utvecklades längdskidorna. Intresset ute i bygden var enormt. Intresset ledde till att vi plötsligt hade fyra elljusspår. Liden var först, med ett spår 1967. Sedan kom Järkvissle, Boda och Vike. Vi arrangerade serietävlingar, som en del kvällar hade över 40 åkare. På helgerna var 10 – 20 åkare ute och tävlade. Klubben hade näst Njurunda den framgångsrikaste  ungdomsverksamheten i distriktet. Vi arrangerade Ungdoms DM och en kvällstävling där svenska senioreliten deltog. Landslagstränaren hedrade oss med sin närvaro. Vi deltog i Ungdoms SM i Funäsdalen och i Lycksele. Seniorerna åkte Vasaloppet och Flyktingloppet. Vi var arrangör av Storskälarennet, som på sin tid var Medelpads populäraste tävling. En gång startade 550 löpare på isen nedanför Skälgården. Men allt har sin tid. Det går inte att driva idrott om ungdomarna blir för få. Det här är det pris, som glesbygden får betala. Byalagsstafetten, numera Vike stafetten, som pågått sedan 1930-talet och ibland haft 25 lag är nu nere 5-6 lag. Men klubben har med framgång varit medarrangör till Indalsledenloppet. Vi har också flera gånger vunnit den s.k. Motionsklassen.

Liden 2010 05 10

Sven Söderqvist

HOLMS SK bildades 1927, då under namnet "Kullerbyttan", och har genom åren ”fostrat” många ungdomar i olika
aktiviteter som gymnastik, skidor, brottning, ishockey och fotboll. I dag bedriver vi barn- och ungdomsfotboll för barn mellan 6-15 år, och seniorfotboll med ett herrlag. Herrlaget spelar under 2014 i division 5 Medelpad.

Holms Sportklubb förfogar över en fin idrottsanläggning med bland annat ett gatukök, timrad speakerstuga, timrade avbytarbänkar, två fotbollsplaner (en grus- och en gräsplan) ett elljusspår och har över 200 medlemmar. Klubben hyr även ut kanoter och kanotsläpvagn i samarbete med Österström Konferens & Kursgård. Träpatronen